OLEJEK CUPUAÇÙ
Olejek Cupuacu (czyt. kupuaszu) powstaje z tłoczenia na zimno nasion drzewa Theobroma grandiflorum, które wyglądem złudząco przypomina drzewo kakaowca. To tropikalne drzewo powszechnie występuje w dorzeczu Amazonki i jest uprawiane w dżunglach Kolumbii, Boliwii i Peru oraz w północnej części Brazylii. .
Olej ten zawiera wysokie stężenie witaminy E oraz drogocennych fitosteroli takich jak stigmasterol, beta-sitasterol i kampesterol. Sterole pochodzenia roślinnego wykazują duże powinowactwo do steroli występujących w organizmie ludzkim. Przyczynia się to do dobrej tolerancji substancji i jej niezastąpionego wpływu na odbudowę lipidowej bariery naskórka. W konsekwencji skóra jest gładka, przyjemna w dotyku oraz odporna na mikrourazy.
Jako idealny emolient, olej Cupuacu charakteryzuje się długotrwałym efektem nawilżającym oraz regenerującym. Nieporównywalna zdolność do wiązania wody przyczyniła się do nazywania masła Cupuacu roślinną lanoliną. W ostatnich latach olej Cupuacu został zaliczony do naturalnych filtrów promieniochłonnych UVB. Podnosi się jego właściwości przeciwzapalne.
Ze względu na biozgodność z tkankami ludzkimi olej ten nie wywołuje reakcji alergicznych i może być stosowany na każdą część ciała, w tym okolice śluzówek i oczu.
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>