OLEJ SOJOWY
Olej sojowy uzyskuje się poprzez tłoczenie nasion soi zwyczajnej. Jest jednym z najbardziej wszechstronnych w zastosowaniu surowców. Koneserzy doceniają olej sojowy jako dodatek do potraw. Z kolei w przemyśle chemicznym olej sojowy stosuje się w produkcji lakierów i farb, ale jest on także uznanym biopaliwem. Olej sojowy zawiera znaczne ilości witaminy E, flawonoidów oraz kwasu linolowego, co czyni go niezwykle użytecznym składnikiem środków kosmetycznych.
Obecność witaminy E decyduje o jego znakomitych właściwościach antyoksydacyjnych. Pomaga skutecznie zwalczać wolne rodniki, zachowując skórę od efektów ich szkodliwego działania, i utrzymując ją w dobrej kondycji, wolną od oznak przyspieszonego starzenia. Kwas linolowy wybitnie nawilża skórę oraz hamuje nadmierny odpływ wody z jej komórek. Zapewnia przy tym skórze gładkość, sprężystość i połysk.
Olej sojowy jest stanowczo polecany do cery tłustej, mieszanej, a także narażonej na zanieczyszczenia. Olej sojowy jako naturalny składnik bazowy kremów cechuje się bardzo dobrym wchłanianiem i przyjemną konsystencją.