MASŁO JOJOBA
Masło jojoba jest mieszaniną naturalnego, tłoczonego na zimno, oleju jojoba z utwardzonym, neutralnym olejem roślinnym. Substancja ta ma postać złotawej masy o charakterystycznej, maślanej konsysytencji. Masło jojoba bez trudu wsmarowuje się w skórę i wykazuje wysoką wchłanialność.
Znaczna zawartość estrów woskowych, zbliżonych strukturalnie do naturalnych wosków obecnych w ludzkiej skórze, pozwala masłu jojoba stanowić naturalne uzupełnienie ochronnej warstwy lipidowej skóry, przenikając jednocześnie do jej głębszych warstw, działając regulująco na skórę tłustą i stabilizując wydzielanie sebum.
Masło jojoba jest wybitnym źródłem witaminy E (tokoferoli), dzięki czemu wykazuje własności antyoksydacyjne, pomagające chronić skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników odpowiedzialnych m. in. za jej przedwczesne starzenie się. Masło zaleca się do pielęgnacji zarówno skóry suchej, jak również do cery przetłuszczającej się i mieszanej. Skutecznie nawilża i zmiękcza skórę, działa łagodzi stany zapalne skóry, likwidując jednocześnie przebarwienia, a także leczy niektóre choroby skóry.
Masło jojoba pomaga zredukować zmarszczki spowodowane nadmiernym przesuszeniem skóry. Masło jest też znakomitym środkiem pielęgnującym włosy, przeciwdziałając m. in. ich łamliwości oraz rozdwajaniu końcówek.
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>